Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/nv015300/www_root/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

 

A so žihľavou ešte nekončíme, ponúkame pár chutných receptov:

Zdravý a chutný žihľavový sirup - pre najmenších a tých, ktorým žihľava veľmi nechutí

Dva citróny nakrájame na kolieska a spolu so žihľavovými listami (približne 50ks desaťcentimetrových byliek) zalejeme 1,5l prevarenou a vychladnutou vodou a necháme 24hod lúhovať. Následne precedíme, pridáme 1,5kg cukru – najlepšie trstinový, 3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej a privedieme k bodu varu – nevaríme. Ešte horúce vlejeme do fliaš. Nesterilizujeme. Skladujeme v tme.

 

 

Žihľavová ryža

1kg žihľavy, 200g ryže, 100g póru, 2 rajčiny, soľ, korenie, olivový olej. Na oleji speníme pór, pridáme pokrájanú žihľavu, rajčiny pokrájané nadrobno a zalejeme teplou vodou. Keď voda začne vrieť pridáme ryžu, osolíme a varíme ryžu domäkka.

Zapečená žihľava

Potrebujeme: cca 2kg žihľavových lístkov, 30g masla, 50g postrúhané syra, 0,5l mlieka, 1 PL hladkej múky, soľ, korenie, muškátový oriešok, strúhanku. Očistenú žihľavu dáme variť asi na 4 minúty do osolenej vody, potom vodu scedíme a prepláchneme studenou vodou. Odkvapkáme a pokrájame nadrobno. Z múky a masla urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme teplým mliekom. Pridáme postrúhaný muškátový oriešok. Stále miešame asi 10min, kým nám bešamel nezhustne. Potom vmiešame väčšiu polovicu postrúhaného syra, okoreníme. Nakoniec primiešame žihľavu. Vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a povrch posypeme syrom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry cca na 20min.

Dobrú chuť! :-)