Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/nv015300/www_root/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

 

Nápoj zo sušených šípok. Sušené šípky umyjeme, dáme rozvariť s trochou vody, vína a cukru. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru a škoricu. Podávame vychladený.

Šípková marmeláda – mňamka na chebík. Šípky očistíme, rozkrojíme, vyberieme jadierka a odkrojíme čierny vršok. Na 1kg šípok potrebujeme 300-400g cukru (môžeme dať trstinový).  Šípky povaríme s trochou vody – mali by byť zakryté vodou cca 2cm nad povrchom. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich (môžeme aj dvakrát aby sme sa zbavili chĺpkov). Pridáme cukor, znovu krátko povaríme a varíme na miernom plameni do zhustnutia. Dáme do pohárov a sterilizujeme cca 10min na 85°C.

 

Šípkový čaj. 1/2l vody, 1PL čerstvých šípok. Varíme 5-10minút , necháme vylúhovať.

Šípkový čaj po druhé. 1/2l vody, za hrsť sušených šípok. Šípky zalejeme studenou vodou a necháme niekoľko hodín postáť - najlepšie cez noc a ráno deťom na desiatu uvaríme čerstvý. Ráno chvíľku povaríme, precedíme a dochutíme medom alebo cukrom – najlepšie trstinovým alebo kokosovým.

Olej na boľačky i vrásky. 1/2kg čerstvých šípok pomelieme, dáme do pohára  - uzatvoríme a zalejeme kvalitným olejom (najlepšie lisovaným za studena). Šípky musia byť zakryté. Necháme odpočívať 10-14 dní. Zmes občas premiešame. Ak počas macerovania šípky časť oleja vpijú a vystúpia nad hladinu, dolejeme olejom. Po štrnástich dňoch precedíme. Zo šípok vytlačíme zvyšný olej. Dáme do fľašky a skladujeme v tme. Šípkový olej urýchľuje hojenie zlomenín, kožných chorôb, či preležanín. A dokonca nám vyhladí aj vrásky.