Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/nv015300/www_root/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

 

Listy mäty obsahujú mentol a preto pôsobia blahodárne na trávenie. Pomáha zbaviť stresu a napätia, pôsobí proti nespavosti a protizápalovo. Je nenápadnou, ale účinnou pomocníčkou na osvieženie dychu.

 

Med je skutočný zázrak a celé tisícročia mu ľudia dávajú mená ako tekuté zlato, elixír života, hojivý zázrak. Med je teda právom zaradený medzi superpotraviny ľudstva. Pôsobí protizápalovo, podporuje imunitu, upokojuje nervovú sústavu, zlepšuje spánok a pomáha pri zápaloch hrdla. Tento výpočet nie je ani zďaleka kompletný, ale toto sú jeho hlavné vlastnosti.

 

 

Okrem toho, že lipa je stromom nás Slovanov a ich košaté koruny zdobia okolia kostolov, kaplniek, krížov pri cestách a námestia, má aj liečivé účinky. Pod stromami ľudia sedávali a radili sa o dôležitých veciach, z lipového dreva sa vyrezávali kolísky, aby na novonarodené deti pôsobila pozitívna energia stromu.

 

Javorový sirup sa vyrába z miazgy javora cukrového najmä v Kanade. Používa sa pri liečbe rakoviny, je dobrý na nervy, posilňuje imunitu, dopĺňa energiu, ale jeho hlavnou vlastnosťou je, že sa používa ako zdravé sladidlo. Je veľmi bohatý na vápnik.

 

Citrón – sú bohaté na vitamín C, majú protizápalové účinky, zmierňujú chrípku a prechladnutie, zvyšujú vstrebávanie železa v tele, ktoré hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme. Napriek tomu, že sú citróny kyslé, pomáhajú náš organizmus odkysliť.

 

Brusnice – jesenné plody prírody, liečia močové cesty, hnačku, chrípku, sklerózu, bolesti pri menštruácii. Podporný prostriedok pri liečbe cukrovky a reumatizmu. Brusnicová šťava zamedzuje šíreniu baktérií či už v močovom ústrojenstve, alebo v ústnej dutine a zamedzuje tak vznik zubného kazu. 

 

Aj tento rok to vyzerá že jar ani nepríde, ale skočíme rovno do leta ako minulý rok. Na námestiach sa už predáva zmrzlina, dokonca sme videli deti kúpať v jazere. 

 

1.Citón – jeden citrón obsahuje viac ako 100 percent dennej dávky vitamínu C. Flavonoidy ktoré citrusy obsahujú pôsobia proti rastu rakovinových buniek a pôsobia protizápalovo.

 

2.Brokolica – jedna stredná brokolica obsahuje viac ako 100 percent dennej dávky vitamínu K a takmer 200 percent odporúčanej dávky vitamínu C. V neposlednom rade predchádza rakovine.

 

3.Horká čokoláda – už 7 gramov horkej čokolády pomáha redukovať krvný tlak. Kakaový prášok obsahuje flavonoidy a antioxidanty ktoré pomáhajú redukovať cholesterol.

 

4.Zemiaky – v jednom červenom zemiaku je také množstvo kyseliny listovej ako je v šálke špenátu, alebo brokolice. Jeden sladký zemiak obsahuje osemkrát väčšie množstvo vitamínu A ako je denná dávka, ktorý účinne bojuje proti rakovine a posilňuje imunitu.

 

 

Kapustu si psíček a mačička v ich panelákovom byte natláčajú už roky a zatiaľ vždy s úspechom. Tento rok sa však udialo niekoľko podivných vecí. Kapustičku si priniesli domov nakrájanú, postrúhanú a voňavú, ale nebol v ten deň práve čas ju natlačiť do súdka a tak ju odložili v igelitovom vreci na balkón do chladu. To bol prvý práve nie najšťastnejší nápad, takže keď ju na druhý deň otvorili a išli spracovať – treba priznať, že bola dosť zvädnutá. Psíček však povedal, že sa nič nedeje a napriek mačičkiným námietkám začal kapustu natláčať do suda. Nasolili ju poriadne, lebo veď prečo dať soli málo, keď jej môžu dať veľa? A tu sme pri druhom kameni úrazu – kapusta si v teple pri radiátorovej piecke sedela a čakala a čakala – a po pár týždňoch zistili, že nenakysla.

 

 

Tohtoročnú slnečnú jeseň sme využili naplno a vyskúšali sme veľa nových vecí. Z darov prírody sme sa napríklad pustili do prípravy žaluďovky - kávy zo žaluďov. 

 

Tento nápoj známy stovky rokov a naši slovanský predkovia ju pili dávno pred príchodom kávy a čaju do Európy. Odporúča sa pri žalúdočných ťažkostiach, má dietetické účinky a prospieva aj pri oslabení organizmu a po chorobe.

 

O mesiac tu máme Mikuláša a tí šikovnejší už teraz nakupujú sladkosti pre detičky. Ak Vás rovnako ako nás trápi, aby ste deti potešili, ale zároveň aby to bolo dobré aj pre ich brušká, prinášame Vám Mikulášsky balíček Dobrých chutí:

 

 

Pred časom nás zaujala informácia, že sieť čerpacích staníc má záujem predávať výrobky slovenských farmárov. Priznáme sa prekvapilo nás to a vyvolalo dve protichodné reakcie.

 

Na jednej strane ako fanúšikovia domácich produktov zo slovenských fariem, lesov a polí sme nadšení, že aj veľké firmy si uvedomili, ako predaj domácich výrobkov podporí nielen ekonomiku, ale hlavne zdravie konzumentov, keďže väčšina farmárov a výrobcov preferuje kvalitu a dáva do svojich produktov kus srdca.

Je fascinujúce, že včelári dokážu zachytiť a spracovať takú drobnosť, akou je peľ z kvetov, ktorý prinesú včely na svojich nožičkách. Jedna včela vraj dokáže uniesť až 40 gramov peľu a jedno zrnko má veľkosť asi 0,05 mm.

 

Zázračné vlastnosti peľu sú už preskúmané, ale ako čas stále dokazuje ešte zďaleka nie sú všetky odhalené. V peli sa nachádza až 27 prvkov a obsahuje všetky základné látky, ktoré sú nevyhnutné pre stavbu, rozvoj a existenciu živých organizmov a už konzumácia 60 gramov peľu denne dostatočne pokryje potrebu vitamínov v ľudskom organizme. Vzhľadom na to, že v jedle už denne prijímame vitamíny, stačí užívať 15 až 30 gramov. Vďaka obsahu vitamínov sa používa aj ako prevencia pred chrípkovými ochoreniami.

 

 

Dnes pridávame ďalší recept z cuketovej várky.  Je obmenou zemiakových placiek.  Namiesto zemiakov pridáme nastrúhanú cuketu.

 

Práve teraz je obdobie, keď naše záhradky  oplývajú neskutočným množstvom úrody – tak aj my sme si z nej vybrali a prichystali toto chutné a zdravé jedlo.

VÝPREDAJ

Po priaznivej odozve od Vás zákazníkov sme sa rozhodli zamerať náš obchodík Dobrechute.sk na produkty slovenských farmárov, včelárov a malých výrobcov bio produktov a zdravej stravy.

Z toho dôvodu Vám prinášame veľký VÝPREDAJ, takže máte možnosť nakúpiť niektoré veci, ktoré nezapadajú do nášho nového konceptu veľmi výhodne (ako sa teraz s obľubou používa – za AKCIOVÉ ceny).

Pripravujeme do ponuky obchodu:

 

 

Včera sme naskladnili skvelý slovenský med. Med zvyšuje obranyschopnoť organizmu, upokojuje nervy, pomáha na dobrý spánok...

Čo viac je potrebné povedať? Nech sa páči vyberte si:

 

 

Himalájska soľ môže mať ružovú, alebo bielu farbu, či dokonca môže byť aj priesvitná. Červené sfarbenie naznačuje, že v soli je zvýšený obsah železa. Má podobné priaznivé zdravotné účinky ako morská soľ a to vďaka tomu, že je nerafinovaná – čiže vo svojej prirodzenej podobe.

Vyschnutím dávneho mora pred viac ako 220 miliónmi rokov sa v Himalájach uchovala soľ vo svojej pôvodnej čistej podobe. Dodnes je uložená v hĺbke 400 až 600 metrov a vďaka tomu je chránená dokonca aj pred znečistením, ktoré by mohli spôsobiť nečistoty nachádzajúce sa v dnešných moriach. Himalájska soľ sa získava z jedného z najstarších prírodných zdrojov na zemi, z juhozápadných fosílií Himalájí.

 

 

Kate Benefuki, Yogi, Chun Mee, Sakura, Vilcacora, Sencha či Lapacho nie sú postavy z Harryho Pottera ani zo Star Treku.

Sú to názvy čajov, ktoré sme práve prijali na sklad. Nájdete ich v kategórii Čaje - zelené a čierne 

 

Aký je dopad bio a nebio potravín na životné prostredie?

 

  • Ľudia ktorí pracujú s bio potravinami nie sú ohrozovaní chemikáliami, ktoré sa bežne používajú pri pestovaní nebio potravín. Ovocie a zelenina, ktoré sú nebio dostanú počas rastu desiatky postrekov proti škodcom a dozrievajú v kamiónoch na ceste do obchodných reťazcov.
  • Bio potraviny sú často balené v rozložiteľnom obale, či už kartón, papier alebo sklo a je snaha minimalizovať plasty z nášho okolia.
  • Pri pestovaní bio potravín sa škodcovia neničia chemicky, ale mechanicky, čo si vyžaduje viacej ľudských rúk a tým priamo podporuje zamestnanosť.  

 

 

Chutia bio potraviny naozaj lepšie?

 

  • Je dokázané, že bio potraviny obsahujú takmer o polovicu väčšie množstvo vitamínov a minerálov, ako tie nebio, takže to je jeden z dôvodov, ktoré sa prejavia v lepšej chuti.
  • Pri ich výrobe neboli pridávané chemikálie, umelé prísady, farbivá, konzervačné látky, takže ďalšia vec, ktorá sa prejaví aj na chuti.
  • No a v neposlednom rade rastliny a zvieratá nie sú pestované a chované v takzvaných rýchlo výkrmniach, ako napríklad nebio rajčiny, ktoré sa nepestujú v pôde, ale v chemickom roztoku urýchľujúcom ich rast, ďalším príkladom sú zvieratá, ktorým sa pridávajú rastové hormóny a antibiotiká do jedla. Rýchlym rastom sa strácajú živiny, chute a šťavnatosť.

 

 

Neobjavíme nič nové, keď si povieme, že bio potraviny, zdravá strava a farmárske výrobky sú dnes veľmi populárne. Stretávame sa s nimi na každom kroku a fakt, že aj veľké obchodné reťazce dnes ponúkajú bio a zdravú stravu spôsobil, že väčšina ľudí už svoju skúsenosť s týmito potravinami má.

 

Čo vlastne tá zdravá strava je?

Zdravá strava je skupina potravín, medzi ktoré patria tie v názve s „bio“, ale aj bežné potraviny, ktoré sú často vo svojej pôvodnej forme, ako napríklad oriešky, strukoviny, ovocie, obilie atď. No stručne povedané všetko, čo človeku prospieva a neškodí mu napríklad vysokým obsahom tukov, alebo kyselín.

 

Je bio kvalita produktu naozaj lepšia, ako u toho bežne dostupného?

Bio potraviny sú vyrábané bez použitia chemických prostriedkov ako sú postreky, umelé prísady, konzervačné látky a bez týchto často telu škodlivých látok neznečisťujú organizmus človeka.

 

Prečo sú bio výrobky drahšie? 

 

Chia semienka sú dnes veľký hit a môžeme sa spýtať prečo? Lebo boli stovky rokov takmer zabudnuté a pritom majú prívlastok – super potravina ľudstva. A naozaj toľko dobrých vlastností sústredených v jednej potravine je nezvyklé.

 

Kedže je nám smutno, že leto už končí objednali sme si veľkú zásielku kokosových dobrôt. Ak si chcete spolu s nami celú zimu pripomínať dovolenku, stačí si sladiť cukrom z kokosových kvetov, pridať do kávy alebo do varenia kokosovú smotanu či piecť na kokosovom oleji. 

 

Jedného dňa pri návšteve sociálnych sietí mi do oka padla krásna práca kreatívneho umelca, ktorý vyrába drevené nápisy tak obľúbené v našich domácnostiach, len s jedným dôležitým detailom – boli po slovensky. Takže žiadny HOME, LOVE, WELCOME, ale DOMOV, LÁSKA, VITAJTE. V tej chvíli som si uvedomil, že už dávno ma napadla otázka prečo po anglicky? A som rád, že to niekto začal vyrábať v slovenčine. 

 

 

Boli sme dnes na záhradke a všetko krásne kvitne a dozrieva...

 

 

Toto leto sme sa vybrali na dovolenku na Moravu po stopách úspešného seriálu Vinaři. Na úvodnej fotke môžete vidieť Vinařství u Kapličky, ktoré vo filme poskytuje zázemie Frantovi Vlčkovi a jeho vinářství. Je to naozaj prekrásny areál s možnosťou ubytovania, ochutnávky vína či prehliadkou pivníc. Mali sme z toho úžasný zážitok a ani tam sme nezaháľali a objavili skvelý hroznový mušt, ktorý možno zaradíme do ponuky nášho obchodíku

 

 

Echinacea práve kvitne. My sme si už nazbierali a ako každoročne urobíme si tinktúru, aby sme počas zimných mesiacov predišli chorobám. 

Milujeme keď majú veci využitie aj potom, ako stratili svoju základnú funkciu. Sme nadšení, keď objavíme, že kreativita ľudí nepozná hranice a radi sa s vami podelíme o každý nápad, ktorý stojí za to.

Pozrite sa, čo sa dá spraviť s bambusovou kefkou, ktorá už prestala plniť svoju úlohu. Ešte stále môže byť využitá ako opora kvetu v kvetináči. Jednoducho kliešťami vytrhajte staré štetinky, fixkou napíšte nápis a kefka vám ešte jednu sezónu poslúži.

Ak si potrebujete zadovážiť kefku, ktorá nezaťažuje životné prostredie, alebo potrebujete oporu kvetu do kvetináča nájdete to u nás v e-shope:

http://dobrechute.sk/index.php/obchod/osobna-hygiena 

 

Ak neviete čo robiť v sobotné popoludnie, vyberte sa ešte na poslednú chvíľu na lúku a natrhajte si ľubovník bodkovaný z ktorého si ľahko vyrobíte skvelý olej. Ľubovníkový olej pomáha na boľavú chrbticu a skvelo vyživuje medzistavcové platničky.

A samozrejme nezabudnite aj na repík, ktorý pomáha žalúdku a prospieva tiež boľavému hrdlu.

Tak neseďte doma a spravte niečo pre svoje zdravie už len pohyb na čerstvom vzduchu spraví zázraky.

U nás v e-shope si môžete vybrať tieto produkty:

 

Tohtoročný Drienok sme navštívili prvýkrát. A boli sme z neho nadšení!

Veríme tomu, že tretí ročník prírodného stretnutia v obci Mošovce bol veľmi úspešný. Videli sme veľa krásnych výrobkov, pôvodné remeslá, originálne odevy, liečivé bylinky, koncerty, prednášky a hlavne chutné domáce produkty. Zopár sme pre Vás vybrali a dúfame, že čoskoro ich zaradíme do ponuky na www.dobrechute.sk 

 

Ak ste ešte nezačali nakličovať, ak ste len počuli o jedení klíčkov, ale nemáte odvahu začať, skúste to s mungo fazuľou. Je ľahké ju naklíčiť a chutí aj deťom.

Klíčky obsahujú veľa výživných látok čo je celkom logické, lebo semienko uvoľní do práve vyrastajúcej rastlinky všetku svoju energiu, ktorú môžeme ľahko získať-

Naklíči naozaj bez prílišnej starostlivosti, stačí ju párkrát preliať vodou.

A takto to dopadne, keď zabudnete že ste si ju dali nakličovať a misku otvoríte až po niekoľkých dňoch...

 

Ak ešte nemáte nakličovaciu misku, alebo semienka na nakličovanie nájdete ich aj v našom e-shope

 

 

Dnes poobede sme pôvodne išli nazbierať lipu na čaj, ale skončili sme pri prasličke.

 

Praslička je výborná pomoc pri močových problémoch, ale vraj pomáha aj pri bolestiach krížov, čo teda hneď vyskúšame.

 

 

 

 

Práve teraz je čas zbierať bazu a ako každoročne pripravujeme z nej bazový sirup, ktoré naše deti milujú. Zopár bazových kvetov nasušíme aj na čaj – v zime pomôže pri horúčkach.

O baze koluje veľa legiend a mýtov, napríklad vo Francúzsku sa hovorí, že na každom kvete sedí víla. Je to z toho dôvodu, že keď začal byť svet ľudí zlý, ukryli sa víly do bazy – každá na jeden kvet. Hovorí sa, že vetvička bazy vás ochráni pred zlými duchmi a čarodejnicami. No a v neposlednom rade sa o bazovom kríku hovorí ako o bráne do života a smrti. Každá časť kríka, kvety a listy obsahujú silu a dobro, čím ochraňuje ľudí a príbytky pri ktorých rastie. No a temné sily putujú cez konáriky a drevo do podsvetia.

 

A možno ste nevedeli, ale z bazového dreva sa vyrábajú fujary a píšťaly – koncovky. Drevo na fujary sa zbiera v zime a baza musí rásť na mieste, kde nie je počuť zvonenie kostolných zvonov a šum potoka.

 

Minulé leto sme sa cestou po Chorvátsku zastavili pri jednom predajcovi vedľa cesty, aby sme si doplnili zásoby olivového oleja. Pán nám však okrem oleja ponúkol ochutnať džem s názvom „maslačka“. Netušili sme z čoho je vyrobený, ale chutil vynikajúco. Až o pár dní keď sme na ňom maškrtili sme zistili, že by to mohol byť púpavový džem.

Keďže taká dobrota nevydrží dlho, túto jar sme sa rozhodli vyskúšať spraviť maslačkový džem sami. Problém bol, že sme nemali recept a na slovenských stránkach nájdete len púpavový med no po džeme ani stopy. Našťastie na chorvátskych stránkach bolo receptov veľa a nie len na púpavový džem, ale aj na púpavové víno, takže pred pár týždňami sme sa vybrali na púpavy a pustili sa do varenia.

 

Bulgur je názov pre predvarenú nalámanú pšenicu.

Pšeničné zrnko sa najprv operie, osuší a naláme sa na menšie časti a podľa veľkosti sa roztriedi.

Bulgur je už predvarený, čo umožňuje jeho ďalšie spracovanie. Má veľmi príjemnú, orieškovú chuť.

Môže sa použiť ako príloha namiesto ryže, ale aj ako základ hlavného jedla, môžeme ho pridať do zeleninových alebo ovocných šalátov, polievok či fašírok.

Od dnes máme v ponuke skvelé cestoviny od jednej malej slovenskej výrobne cestovín. Sami sme ich odskúšali a môžeme len odporučiť.

Dnes sme mali skvelé raňajky – možno sa niekto z vás inšpiruje

Cibuľku opražíme na olivovom oleji, pridáme nakrájané tofu, soľ, korenie a kurkumu. 

Je to jedna z prvých byliniek ktorá sa objavuje na jar. Rastie na kamenistých miestach a ostatných nie veľmi úrodných pôdach.

Jedlé časti sú kvety z ktorých robíme čaj a listy ktoré sú vhodné do šalátu.

Čaj účinne pomáha proti kašľu a aj chuťovo je to príjemný nápoj na ešte chladné jarné rána.

Ak máte chuť skúsiť niečo nové môžete si z listov podbeľu urobiť drožďovú pomazánku:

Pomaly je tu jar a s ňou aj obdobie “jarného upratovania.“Keď budeme čistiť svoje príbytky, nezabudnime si aj na očistu svojho tela.

Veľmi dobrým pomocníkom nám bude psyllium – skorocel indický.

 

Poďme sa vrátiť späť k šikovným radám našich mamičiek a skúsme použiť zdanlivo obyčajné recepty. Začnime obyčajnou kuchynskou sódou bikarbónou, ktorú kúpite za pár centov v každom obchode, no jej využitie je oveľa hodnotnejšie, ako tých pár centov.

 

Jarná rovnodennosť sa blíži a už je najvyšší čas začať sadiť bylinky, ktoré nám pomôžu vyliečiť naše telá ale aj duše. Nespoliehajme sa len na lekárne, ale vypestujme si vlastné liečivé bylinky.

Že nemáte záhradu ani len malý kúsok pôdy pred domom?

 

Slovo makrobiotika vychádza z gréckeho macro bios teda veľký život. Je to výstižné pomenovanie pre ucelený systém akým makrobiotika je. Zahŕňa obsiahle stravovacie doporučenia, telesné cvičenia, liečebné procedúry, celý životný štýl, ktorý chápe hlboké prepojenie človeka s prírodou.

Zakladateľom makrobiotiky je George Ohsawa., v polovici 20teho storočia predstavil západnému svetu stravovací systém inšpirovaný tradičnou japonskou kultúrou jedenia.

 

Rooibos – vlasový kondicionér

Čaj Rooibos ocenia i Vaše vlasy, a to v kombinácii s kamilkami. Z oboch zmesí zoberte 2 pol. lyžice a zalejte ich štvrť litrom vriacej vody, pridajte šťavu z citróna a po 20 minútach si v tomto čajovom zázraku opláchnite šampónom umyté vlasy. Čajový kondicionér už nevyplachujte.

Rooibos – ľadový čaj

Uvaríme silnejší čaj rooibos.  Po vyluhovaní prelejeme do džbánu s ľadom.  Prilejeme jablkový džús – množstvo podľa ľubovôle. Dolejeme studenou vodou a pridáme pár plátkov citróna a pár lístkov mäty.

 

Pozn. Rooibos vychladnutím ani zohriatím nestráca zdraviu prospešné látky J

 

Prvá písomná zmienka o tejto rastline pochádza z 18.storočia, kedy sa o nej zmieňuje jeden botanik, že domorodci Južnej Afriky z nej pripravujú lahodný nápoj sýtočervenohnedej farby. Šance zarobiť na zázračnom čaji sa chopil ruský imigrant Benjamin Ginsberg , ktorý vykupoval rooibos od domorodcov a vyvážal ho do mnohých krajín.

Rooibos je 1-1,5m vysoký ker s hnedohrdzavými ihličkami a malými ihličkovitými lístkami, ktoré sú podobné rozmarínu. Kvety rooibosu sú žltej a postupne až tmavočervenej farby. Kvitnú v októbri. Čaj pred fermentáciou je zelenej farby.

 

Nápoj zo sušených šípok. Sušené šípky umyjeme, dáme rozvariť s trochou vody, vína a cukru. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru a škoricu. Podávame vychladený.

Šípková marmeláda – mňamka na chebík. Šípky očistíme, rozkrojíme, vyberieme jadierka a odkrojíme čierny vršok. Na 1kg šípok potrebujeme 300-400g cukru (môžeme dať trstinový).  Šípky povaríme s trochou vody – mali by byť zakryté vodou cca 2cm nad povrchom. Keď šípky zmäknú, prepasírujeme ich (môžeme aj dvakrát aby sme sa zbavili chĺpkov). Pridáme cukor, znovu krátko povaríme a varíme na miernom plameni do zhustnutia. Dáme do pohárov a sterilizujeme cca 10min na 85°C.

 

Tak sme tu opäť s nejakým dobrým tipom na teplé jesenné dni babieho leta. Pri prechádzkach prírodou iste natrafíte na krásne červené šípky, ktoré potešia nielen svojou farbou, ktorá vyniká medzi všetkými odtieňmi  hnedej a žltej ale i svojimi  účinkami.

Šípky sú bohaté najmä na vitamín C, ale i A, vitamíny skupiny B, K a P. Obsahuje flavonoidy,  sliznice a silice. Nezanedbateľný je i podiel vápnika a napomáha pri vstrebávaní železa. Triesloviny pôsobia blahodarne na tráviaci trakt a napomáhajú odvádzať škodliviny z tela. Pomáha pri zlepšovaní imunity, dodáva potrebnú energiu najmä v zimných mesiacoch, keď nám chýba slniečko. Chráni pred zápalmi či poškodením zraku. Spomaľuje starnutie a podporuje hojenie rán. Mali by si ho dopriať i cukrovkári.

 

A so žihľavou ešte nekončíme, ponúkame pár chutných receptov:

Zdravý a chutný žihľavový sirup - pre najmenších a tých, ktorým žihľava veľmi nechutí

Dva citróny nakrájame na kolieska a spolu so žihľavovými listami (približne 50ks desaťcentimetrových byliek) zalejeme 1,5l prevarenou a vychladnutou vodou a necháme 24hod lúhovať. Následne precedíme, pridáme 1,5kg cukru – najlepšie trstinový, 3 čajové lyžičky kyseliny citrónovej a privedieme k bodu varu – nevaríme. Ešte horúce vlejeme do fliaš. Nesterilizujeme. Skladujeme v tme.

 

 

Je asi najznámejšia rastlinka, ktorú sme spoznali už ako deti. Neraz sme od mamky počuli: „Daj pozor, popŕhliš sa!“ Aj keď je známa hlavne svojou pŕhlivosťou nemali by sme ju odsúvať na okraj záujmu. Vyniká  svojimi protizápalovými a dezinfekčnými účinkami, pôsobí tonizujúco, zlepšuje látkovú premenu, je močopudná a je výborným prostriedkom pri detoxikácii organizmu. 

Nájdeme ju takmer všade, rastie pri plotoch, na rumoviskách, medzi krovím a na voľnej pôde. Obľubuje vlhké pôdy s vyšším obsahom dusíka. Pri jej zbere je dobré použiť rukavice, ktoré chránia proti nepríjemnému pŕhleniu. 

 

 Obchod, kde sa stretli DOBRÉ CHUTE a zdravá strava

 

     

Prinášame Vám obchod, kde sú dobré chute, zdravá strava, bio produkty a farmárske výrobky najmä zo Slovenska.  

 

Prvá myšlienka na založenie tejto stránky dozrievala postupne. Náš záujem o bylinky, zdravú výživu a veci podobné funguje už roky. Postupne sa okruh ľudí so spoločnými záujmami okolo nás rozrastal a to bol impulz na vznik nášho spoločného obchodíku.

 

My v Dobrechute.sk totiž veríme, že kvalitné jedlo si zaslúži každý, či ste vegetarián, vegán, vitarián, celiatik, alebo Vás zaujíma zdravá či raw strava. Preto tu chceme byť pre všetkých, ktorým zdravie nie je ľahostajné, no zároveň si radi vychutnajú dobroty, ktoré dopestovali a vyrobili ľudia s láskou k našim krajom.

                          

     - v OBCHODE Vám ponúkame farmárske výrobky, zdravú stravu a bio produkty z našich krajov, polí, lesov a lúk.

                         

      - v kategórii BLOG Vám budeme prinášať základné informácie o bylinkách – ich použití a zbere. Tiež sa budeme venovať zdravej výžive ako takej a spolu nahliadneme do jej tajných zákutí.

 

Nesľubujeme, že budeme perfektní, no budeme sa snažiť urobiť pre vás všetko, čo je v našich silách. Preto neváhajte – pýtajte sa a my budeme odpovedať, informovať a hľadať za vás.

 

Tešíme sa,  že spolu s vami objavíme recepty a ingrediencie staré i úplne nové.